Sananen

Tervetuloa lukemaan syksyn 2012 verkkolehteä. Viimeisen puoli vuotta olen tehnyt asiantuntijoiden avustuksella pieniä muutoksia. Tetri Designin kotisivujen yleisilme on nyt uusiutunut ja yrityksellä on myös omat facebook-sivut, joiden avulla tiedotamme ajankohtaisista asioista ja vinkeistä. Tekemisen vinkkejä oli työstämässä verkkolehteen nyt syksyllä harjoittelija Meri Koponen, kiitos hänelle.

Sanasessa tapanani on pureutua johonkin asiaan, joka kaipaa ravistelua.Tällä kertaa paneudun käsityömessuihin. Asia koskettaa varmasti useita asiakkaitani. Osa vierailee messuilla asiakkaana, osa myyjänä ja jotkut ammattinsa puolesta pakollisella tiedonpäivityskierroksella. Roolista riippuen asiat nähdään eri perspektiivistä.

Avaan näkökulmaa nyt yhdeltä kannalta ja kysyn, että onko käsityömessuperinne kuolemassa?

Kuoleeko käsityömessuperinne?

Työ-ja elinkeinoministeriö hautoo parhaillaan harmaan talouden kitkemiseksi kuittipakkoa eli lakia, jolla kuitin tarjoaminen asiakkaalle tuotteen tai palvelun ostamisesta tehtäisiin pakolliseksi yrittäjälle. Kuitin antaminen ja saaminen niin yrittäjänä kuin kuluttajana kuulostaa luontaiselta ja rehdiltä, mutta valitettavasti on käytännön tilanteita ja kaupankäyntityyppejä, joihin paperin pyörittäminen ei sovi. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin kauppiaan epärehellisyys. 

Käsityömessut ovat monelle tuttuja. Tapahtumaa voisi verrata torikauppaan: ihmisvilinää käytävillä ja kauppaa käydään useasti nopealla tempolla pienistä ja halvoista tarvikkeista. Materiaalimyyjänä euron ja kahden nyssykkää myyneenä voin todeta, että pienen yrityksen aika ja resurssit eivät riitä kirjoittamaan kuitteja jokaiselle asiakkaalle, vaikka kirjanpitoon myydyt tuotteet merkitäänkin. Valitettava totuus on, että jos myyjä jumiutuu kirjoittamaan kuittia yhdelle, jono tiskiltä kaikkoaa sekuntikellon kalkattaessa kiireisen nykyihmisen päässä ja loput potentiaalisista tuloista on menetetty. Myynnin on tapahduttava silloin kuin asiakas haluaa, ilman turhia viivytyksiä. 

Messupaikkojen hinnat eivät ole kympeissä vaan kokonaiskustannukset messuviikonlopusta ovat nelilukuisia. Parhaista Helsingin joulumyyjäispaikoista käsityöläiset pulittavat hinnan, jolla ostaisi kahden hengen matkan toiselle puolelle maapalloa.  Lisähenkilökunta kuitteja taiteilemaan tekee tuloksesta viimeistään tappiollisen. Se tarkoittaa jättäytymistä pois messuilta. 

Kuittien antamiseksi on mietitty siirtymistä koneelliseen kuitinkirjoittamiseen tyyppihyväksytyillä kassakoneilla. Puolen tuhannen euron lisäkustannus kassakoneesta muutaman käsityömessut tähden on varmasti ainakin monelle omia käsityötuotteita valmistavalle liikaa. Muistan itse vuosien takaa hetken jolloin maksoin lähes tuhat euroa uunituoreesta maksupäätteestäni. Leukapieliä kiristi kaikkien pienyrittäjien puolesta. Käteinen tuntuu olevan edelleen kovaa valuuttaa käsityömessuilla, ehkä kustannussyistä?

Paljon puhuttu kilometrikorvauksen alentaminen liittyy yhtälailla käsityömessuihin. Messuja on ympäri Suomen ja ajokilometreja kertyy ahkeralle yrittäjälle. Kilometrikorvaus on tapa saada elinkeinotoiminnan polttoaine-ja huoltokulut vähennettyä tuotosta. Jos kilometrikorvauksia lähdetään puolittamaan, ei messuille kannata halki Suomen ajella. Voitolle kilometrikorvauksista ei käsityöalan uurastajat jää. Kateellinen perustakoot yrityksen ja kokeilkoot.

Ne ketä asia koskee, ovat ollet hiirenhiljaa. Menevätkö valtakunnan uutiset käsityöyrittäjiltä kokonaan sivu suun, vai ovatko he nielleet jo hiljaa tappionsa. Onkohan niin, että käsityömessut eivät ole enää löytöjä ja tinkimistä vaan kädentaitoalan yrittäjien selviytymisleikki. Kuka poistuu viimeisenä päivänä pienimmin kolhuin? 

Anna-Karoliina Tetri
yrittäjä, tietokirjailija<< Palaa
Saflorin kylmävärjäys

Saflorin värjääminen ei ole aivan yksinkertaista eikä sovi hoppuhousuille. Jos jo tavallinen värjäys vie aikaa, saflorivärjäys vie moninkertaisesti. Seuraavassa on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen kylmävärjäysohje, jolla saa saflorinkukista irroitettua ensin keltaista, sitten vaaleanpunaista väriä.
Saflorista saat keltaista ja vaaleanpunaista

 

Lue lisää..
Jämästä koristeeksi

Jos huovutuksesta jää pieniä paloja, niitä ei kannata heittää pois. Paloista voi tehdä neulahuovutuksella  itselle tai lahjaksi rintakoruja, tauluja, koristeita kattaukseen tai vaikkapa huopakuvia kortteihin. Työhön menee puolisen tuntia.  Sienet koria koristamaan neulahuopasilpuista

Lue lisää..
Rannekkeet neulahuovasta

Neulahuopaisten rannekkeiden ohje kotisivuilla on ollut suosittu. Kotisivujen uudistuksen jälkeen ohjesivu poistettiin ja Tetri Design julkaisee tekemisen vinkkejä enää verkkolehdessä ja facebookissa. Jotta ranteet pysyisivät lämpiminä syksyn viiletessä, julkaisemme ohjeen täällä verkkolehdessä uudelleen.

Kaavat rannekkeisiin saat Tetri Designista ilmaiseksi ostaessasi neulahuopaa. Kaavat tilataan verkkokaupasta.

Neulahuovasta huovutetut rannekkeet

Lue lisää..
Värjäripäivillä

Värjärikilta, luonnonvärjäreiden oma yhdistys, kerää vuosittain jäsenensä valtakunnallisille värjäripäiville värjäilemään,tarinoimaan luonnonväreistä ja viettämään mukavaa yhteistä aikaa. Tänä vuonna värjäripäivät järjestettiin Helsingin Haagassa Marjatta-koululla. Oma roolini oli, kuinkas muuten, luonnonväriainekauppiaana. Työn lomassa ehdin nauttia kuitenkin tunnelmasta ja kirjata muisteloita myös muille asiasta kiinnostuneille.

Luonnonvärit sointuvat toisiinsa

Lue lisää..
Värjärin puujalkavitsi

Selitin miehelleni värjäyksen saloja:
Luonnonvärit reagoivat pH-arvon muutoksiin myös värjäyksen jälkeen eli jos luonnonvärjätyn langan pesee esimerkisi vahvasti emäksisellä pesuaineella niin langan väripigmentit jatkavat reagoimistaan ja saattavat vaihtaa väriä.

Lisäkysymys tuli virne suupielessä:
Meinaat siis, että jos kasvivärjätyn villapaidan antaa hapannaamalle niin se paita vaihtaa väriään?

Krappijuuri on eri värinen happamana ja emäksisenä

Anna-Karoliina Tetri /Tetri Design

Lue lisää..