Saflorin kylmävärjäys

Saflorin värjääminen ei ole aivan yksinkertaista eikä sovi hoppuhousuille. Jos jo tavallinen värjäys vie aikaa, saflorivärjäys vie moninkertaisesti. Seuraavassa on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen kylmävärjäysohje, jolla saa saflorinkukista irroitettua ensin keltaista, sitten vaaleanpunaista väriä.
Saflorista saat keltaista ja vaaleanpunaista

 

Saflori eli väriohdake (Carthamus tinctorius) on mykerökukkainen yksivuotinen kasvi, jota viljellään värikasvina esimerkiksi Kiinassa, Intiassa, Koreassa ja Egyptissä. Saflorivärjäys vie aikaa, mutta samasta kasvista voi saada useampia keltaisen, oranssin, vaaleanpunaisen ja ruskean sävyjä. Värjättäessä kukan terälehdistä lähtee ensin keltainen ja vasta sen jälkeen punainen väri.

Saflorin vaaleanpunainen väri on suloinen.

Seuraavalla kylmävärjäysohjeela saat sekä keltaista että vaaleanpunaista. Ohje on tarkoitettu luonnonmateriaaleille. 

Tarvitset värjättävän materiaalin (esim. kaksi lankavyyhteä), kuivatun saflorin, keittolevyn ja kahden kattilan lisäksi
-tikun kauhan tms. nesteiden sekoittamiseksi,
-mittarin veden lämpötilan mittaamiseksi,
-pH-liuskoja emäksisyyden ja happamuuden mittaamiseksi,
-soodaa pH:n nostamiseksi sekä viinihappoa tai etikkaa pH:n laskemiseksi,
-harsopussin safloreille,
-kumihansikkaat

Kuivattuja saflorinkukkia ja soodaa saat Tetri Designin verkkokaupasta ja pH-liuskoja apteekista. 

Keltaista väriä irroitetaan harsopussin avulla

Keltaista väriä:

Tässä ohjeessa saflorinkukkia tarvitaan kaksinkertainen määrä suhteessa lankoihin. Eli jos lankoja on 100 grammaa, tarvitaan safloria 200 grammaa. 1:2 mahdollistaa useamman jälkivärjäyksen. Saflorivärjäys onnistuu myös käyttämällä suhdetta 1:1, toki tällöin ei voi tehdä yhtä monta jälkivärjäystä. 

1. Mittaa tarvittava saflorin määrä. Sido saflorinkukat harsokankaan sisään pussukaksi. Liuota pusseja vedessä vuorokausi, jotta keltainen väri irtoaa.
2. Puserra safloripusseista loputkin keltaiset värit pois. Ota kukat pois vedestä ja pusseista ja laita kukat tässä vaiheessa toiseen, tyhjään kattilaan odottamaan punavärjäystä.
3.Kastele langat ja laita ne huoneenlämpöiseen keltavärinesteeseen yön yli.
4.Anna lankojen hetken levätä.
5.Pese langat ja laita kuivumaan. 

Vaaleanpunaista väriä:

1.Ota esille materiaali (esim. toinen lankavyyhti) punavärjäystä varten, kastele se ja jätä odottamaan värjäystä.
2.Laita kattilaan, jossa pusseista irroitetut saflorikukat odottavat, vettä. 100 grammaa materiaalia vaatii 5 litraa vettä. Lisää safloriveteen soodaa niin, että pH muuttuu 11:ksi. Tämä siksi, että punainen väri irtoaa emäksisessä vedessä.
3.Liuota kukkia vedessä tunnin verran, jotta punainen väri irtoaisi.
4.Siivilöi kukat pois.
5.Laske nesteen pH viinihapolla 5-6:ksi.
6.Laita kasteltu materiaali nesteeseen. Liota materiaalia 30-35 asteen lämpöisessä nesteessä n. 30 minuuttia.
7.Anna lankojen hetken levätä.
8.Pese langat ja laita kuivumaan. 

Saflori tarttuu hanakasti pellavaan, huonommin villaan.

Kuumavärjäys

Edellä oleva ohje perustuu kylmävärjäykseen. Jos safloripusseja keittää 80-asteisessa vedessä kaksi tuntia, irtoaa kukista osaan materiaaleista keltaisen lisäksi ruskeaa pigmenttiä. Esimerkiksi luonnonvalkea villalanka saa ruosteenruskean sävyn, vitivalkoinen ruskeankeltaisen, puuvillainen kangas muuttuu hennon vaaleanpunaiseksi ja silkkikangas sinapinväriseksi. Värjättävän materiaalin tulee olla esipuretettua. 

Kuumavärjäyksellä saflorista ruskeaa

Lisätietoa värjäämisestä ja purettamisesta Luonnonvärjäys-kirjasta. 

Meri Koponen/Tetri Design<< Palaa
Sananen

Tervetuloa lukemaan syksyn 2012 verkkolehteä. Viimeisen puoli vuotta olen tehnyt asiantuntijoiden avustuksella pieniä muutoksia. Tetri Designin kotisivujen yleisilme on nyt uusiutunut ja yrityksellä on myös omat facebook-sivut, joiden avulla tiedotamme ajankohtaisista asioista ja vinkeistä. Tekemisen vinkkejä oli työstämässä verkkolehteen nyt syksyllä harjoittelija Meri Koponen, kiitos hänelle.

Sanasessa tapanani on pureutua johonkin asiaan, joka kaipaa ravistelua.Tällä kertaa paneudun käsityömessuihin. Asia koskettaa varmasti useita asiakkaitani. Osa vierailee messuilla asiakkaana, osa myyjänä ja jotkut ammattinsa puolesta pakollisella tiedonpäivityskierroksella. Roolista riippuen asiat nähdään eri perspektiivistä.

Avaan näkökulmaa nyt yhdeltä kannalta ja kysyn, että onko käsityömessuperinne kuolemassa?

Lue lisää..
Jämästä koristeeksi

Jos huovutuksesta jää pieniä paloja, niitä ei kannata heittää pois. Paloista voi tehdä neulahuovutuksella  itselle tai lahjaksi rintakoruja, tauluja, koristeita kattaukseen tai vaikkapa huopakuvia kortteihin. Työhön menee puolisen tuntia.  Sienet koria koristamaan neulahuopasilpuista

Lue lisää..
Rannekkeet neulahuovasta

Neulahuopaisten rannekkeiden ohje kotisivuilla on ollut suosittu. Kotisivujen uudistuksen jälkeen ohjesivu poistettiin ja Tetri Design julkaisee tekemisen vinkkejä enää verkkolehdessä ja facebookissa. Jotta ranteet pysyisivät lämpiminä syksyn viiletessä, julkaisemme ohjeen täällä verkkolehdessä uudelleen.

Kaavat rannekkeisiin saat Tetri Designista ilmaiseksi ostaessasi neulahuopaa. Kaavat tilataan verkkokaupasta.

Neulahuovasta huovutetut rannekkeet

Lue lisää..
Värjäripäivillä

Värjärikilta, luonnonvärjäreiden oma yhdistys, kerää vuosittain jäsenensä valtakunnallisille värjäripäiville värjäilemään,tarinoimaan luonnonväreistä ja viettämään mukavaa yhteistä aikaa. Tänä vuonna värjäripäivät järjestettiin Helsingin Haagassa Marjatta-koululla. Oma roolini oli, kuinkas muuten, luonnonväriainekauppiaana. Työn lomassa ehdin nauttia kuitenkin tunnelmasta ja kirjata muisteloita myös muille asiasta kiinnostuneille.

Luonnonvärit sointuvat toisiinsa

Lue lisää..
Värjärin puujalkavitsi

Selitin miehelleni värjäyksen saloja:
Luonnonvärit reagoivat pH-arvon muutoksiin myös värjäyksen jälkeen eli jos luonnonvärjätyn langan pesee esimerkisi vahvasti emäksisellä pesuaineella niin langan väripigmentit jatkavat reagoimistaan ja saattavat vaihtaa väriä.

Lisäkysymys tuli virne suupielessä:
Meinaat siis, että jos kasvivärjätyn villapaidan antaa hapannaamalle niin se paita vaihtaa väriään?

Krappijuuri on eri värinen happamana ja emäksisenä

Anna-Karoliina Tetri /Tetri Design

Lue lisää..