Jämästä koristeeksi

Jos huovutuksesta jää pieniä paloja, niitä ei kannata heittää pois. Paloista voi tehdä neulahuovutuksella  itselle tai lahjaksi rintakoruja, tauluja, koristeita kattaukseen tai vaikkapa huopakuvia kortteihin. Työhön menee puolisen tuntia.  Sienet koria koristamaan neulahuopasilpuista

Neulahuovutus (kuivahuovutus)piparimuotilla

Perinteisessä huovutuksessa työskennellään veden ja saippuan kanssa, neulahuovutuksessa sen sijaan pelkän huopaneulan avulla pitäen materiaali kuivana. Huopaneula on metallinen neula, jonka kärjessä on väkäsiä. Sillä pistellään huovutettavaa työtä tieheästi, jotta väkäset tiivistävät työtä. 

Neulahuovuttamalla voit valmistaa sellaisia esineitä, joiden ei tarvitse kestää kulutusta, kuten kortteja, tauluja, rintaneuloja tai pieniä koriste-esineitä. 

Tarvitset

-kaksi huopaneulaa, paksumman ja pidemmän neulan varsinaisen työskentelyyn sekä hienon neulan työn siistimiseen
-erivärisiä jäännöspaloja neulahuopaa
-piparimuotin
-vaahtomuovin palan
-kangaspalan vaahtomuovin päälle

Neulahuovan jämäpaloja

Neulahuovutusohje piparimuotin avulla:

1. Valitse mieleisesi väristä neulahuopaa ja piparimuotti.
2. Asettele kangaspala vaahtomuovin päälle ehkäisemään huovan tarttumista alustaansa.
3. Revi huopa suikaleiksi ja asettele se tasaisesti muotin sisälle.
4. Pistele pidemmällä ja paksummmalla huopaneulalla tasaisesti joka puolelta työtäsi. Pidä neula työskennellessäsi suorassa. Mikäli se on vinossa, se katkeaa helposti.
5.Pistele neulan kanssa työn reunat tiiviisti kiinni, jotta työ säilyttää hyvin muotonsa. Villa tarttuu kangaspalaan (ja vaahtomuoviinkin) helposti kiinni. Siksi työ kannattaa irrottaa välillä alustastaan ja asetella muottiin uudelleen.
6 Vaihda huopaneula ohuempaan. Sen avulla saat työstäsi siistimmän.
7.Pistele, kunnes työ on tiivis ja olet tyytyväinen väreihin. 

Sieniä ja omenoita

Työn voi viimeistellä märkähuovutuksella, jolloin siitä tulee kestävä, kunhan muistaa, että tällöin työ kutistuu. 

Lisätietoa huovutuksesta Huovutus-kirjasta.

Meri Koponen/Tetri Design<< Palaa
Sananen

Tervetuloa lukemaan syksyn 2012 verkkolehteä. Viimeisen puoli vuotta olen tehnyt asiantuntijoiden avustuksella pieniä muutoksia. Tetri Designin kotisivujen yleisilme on nyt uusiutunut ja yrityksellä on myös omat facebook-sivut, joiden avulla tiedotamme ajankohtaisista asioista ja vinkeistä. Tekemisen vinkkejä oli työstämässä verkkolehteen nyt syksyllä harjoittelija Meri Koponen, kiitos hänelle.

Sanasessa tapanani on pureutua johonkin asiaan, joka kaipaa ravistelua.Tällä kertaa paneudun käsityömessuihin. Asia koskettaa varmasti useita asiakkaitani. Osa vierailee messuilla asiakkaana, osa myyjänä ja jotkut ammattinsa puolesta pakollisella tiedonpäivityskierroksella. Roolista riippuen asiat nähdään eri perspektiivistä.

Avaan näkökulmaa nyt yhdeltä kannalta ja kysyn, että onko käsityömessuperinne kuolemassa?

Lue lisää..
Saflorin kylmävärjäys

Saflorin värjääminen ei ole aivan yksinkertaista eikä sovi hoppuhousuille. Jos jo tavallinen värjäys vie aikaa, saflorivärjäys vie moninkertaisesti. Seuraavassa on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen kylmävärjäysohje, jolla saa saflorinkukista irroitettua ensin keltaista, sitten vaaleanpunaista väriä.
Saflorista saat keltaista ja vaaleanpunaista

 

Lue lisää..
Rannekkeet neulahuovasta

Neulahuopaisten rannekkeiden ohje kotisivuilla on ollut suosittu. Kotisivujen uudistuksen jälkeen ohjesivu poistettiin ja Tetri Design julkaisee tekemisen vinkkejä enää verkkolehdessä ja facebookissa. Jotta ranteet pysyisivät lämpiminä syksyn viiletessä, julkaisemme ohjeen täällä verkkolehdessä uudelleen.

Kaavat rannekkeisiin saat Tetri Designista ilmaiseksi ostaessasi neulahuopaa. Kaavat tilataan verkkokaupasta.

Neulahuovasta huovutetut rannekkeet

Lue lisää..
Värjäripäivillä

Värjärikilta, luonnonvärjäreiden oma yhdistys, kerää vuosittain jäsenensä valtakunnallisille värjäripäiville värjäilemään,tarinoimaan luonnonväreistä ja viettämään mukavaa yhteistä aikaa. Tänä vuonna värjäripäivät järjestettiin Helsingin Haagassa Marjatta-koululla. Oma roolini oli, kuinkas muuten, luonnonväriainekauppiaana. Työn lomassa ehdin nauttia kuitenkin tunnelmasta ja kirjata muisteloita myös muille asiasta kiinnostuneille.

Luonnonvärit sointuvat toisiinsa

Lue lisää..
Värjärin puujalkavitsi

Selitin miehelleni värjäyksen saloja:
Luonnonvärit reagoivat pH-arvon muutoksiin myös värjäyksen jälkeen eli jos luonnonvärjätyn langan pesee esimerkisi vahvasti emäksisellä pesuaineella niin langan väripigmentit jatkavat reagoimistaan ja saattavat vaihtaa väriä.

Lisäkysymys tuli virne suupielessä:
Meinaat siis, että jos kasvivärjätyn villapaidan antaa hapannaamalle niin se paita vaihtaa väriään?

Krappijuuri on eri värinen happamana ja emäksisenä

Anna-Karoliina Tetri /Tetri Design

Lue lisää..