Rannekkeet neulahuovasta

Neulahuopaisten rannekkeiden ohje kotisivuilla on ollut suosittu. Kotisivujen uudistuksen jälkeen ohjesivu poistettiin ja Tetri Design julkaisee tekemisen vinkkejä enää verkkolehdessä ja facebookissa. Jotta ranteet pysyisivät lämpiminä syksyn viiletessä, julkaisemme ohjeen täällä verkkolehdessä uudelleen.

Kaavat rannekkeisiin saat Tetri Designista ilmaiseksi ostaessasi neulahuopaa. Kaavat tilataan verkkokaupasta.

Neulahuovasta huovutetut rannekkeet

Tarvikkeet: Mustaa ja punaista neulahuopaa, neulahuovan väriin sopivia kikkarakarvoja n. 50g, peruskokoinen huopaneula, kuplamuovia, marseillesaippua, puukapula, pari narua ja ompelutarvikkeet. 

1. Leikkaa mustasta ja punaisesta neulahuovasta suorakaiteen muotoinen pala. Suorakaiteen koko S-kokoiseen rannekkeeseen on 75x35c, M-kokoiseen rannekkeeseen 85x35cm ja L-kokoiseen rannekkeeseen 90x37cm.

Neulaa huopaneulalla kikkarat kiinni

2. Asettele kikkarakarvoja punaisen ja mustan suorakaiteen pidemmän reunan ylä-ja alareunan väliin niin, että kikkarat ovat 3cm neulahuovan kanssa päällekäin. Neulaa huopaneulalla kiinni. 

3. Aseta kuplamuovi pöydälle sileä puoli päälle niin, että huovutettavien palojen ympärille jää n. 10cm tyhjää kuplamuovia. Liota lusikallinen marseillesaippuaa/1l vettä. Kastele työtä kuumalla saippuavedellä tasaisesti ripotellen. Ei liikaa. Vesi ei saa valua. 

4. Ota esim. puukapula ja lähde käärimään kuplamuovin päästä työtä tasaiseksi rullaksi. Napakka rulla, mutta ei kiristäen. Mikäli vettä lirisee muovin välistä, sitä on liikaa. Jos villan pinta on karvainen, vettä on liian vähän. Sido rulla kiinni kahdella narulla niin, että saat solmut helposti auki. Ei liian tiukalle, jotta huopaan ei muodostu raitoja. 

Puukapulalla rullataan

5. Rullaa työtä sata kertaa niin, että rulla pyörii kauttaaltaan. Avaa paketti ja tarkista huopuminen. Suorista mahdolliset vekit varovasti levittäen sormilla. Puristele liika kylmä vesi pois/ime keittiörätillä ja kastele työ uudelleen kuumalla saippuavesiseoksella. 

6.Kääri työ rullalle nyt vastapäisestä suunnasta. Toista sata rullausta. Tärkeää on, että rullaat/käsittelet kappaleen joka suunnasta. Jatka samaa toistaen kunnes työ on kiinteä. 

Kääri rullalle

7. Työ on tarpeeksi huopunut, kun sen pinta on rypyläinen (värit ovat sekoittuneet käytettäessä kahta väriä) eikä työn pinnasta irtoa karvoja, kun nyhdät sitä. 

8. Voit aloittaa työn kutistamisen oikean kokoiseksi. Ota kuumaa vettä ämpäriin ja kastele kappaleet kuumassa vedessä. Rutistele ja rullaa kappaleita, kunnes koko on oikea. Vältä koskemasta kikkarakarvoihin, etteivät ne huovu yhteen. 

9. Huuhtele lopuksi kappaleet haalealla vedellä. Laita kuivumaan.

10. Valmista rannekkeen kaava. Leikkaa kappaleet. Muista 0,5cm saumanvarat. Ompele kappaleiden saumankohdat käsin tai ompelukoneella.

Anna Sainio/Tetri Design

 

 

 

 << Palaa
Sananen

Tervetuloa lukemaan syksyn 2012 verkkolehteä. Viimeisen puoli vuotta olen tehnyt asiantuntijoiden avustuksella pieniä muutoksia. Tetri Designin kotisivujen yleisilme on nyt uusiutunut ja yrityksellä on myös omat facebook-sivut, joiden avulla tiedotamme ajankohtaisista asioista ja vinkeistä. Tekemisen vinkkejä oli työstämässä verkkolehteen nyt syksyllä harjoittelija Meri Koponen, kiitos hänelle.

Sanasessa tapanani on pureutua johonkin asiaan, joka kaipaa ravistelua.Tällä kertaa paneudun käsityömessuihin. Asia koskettaa varmasti useita asiakkaitani. Osa vierailee messuilla asiakkaana, osa myyjänä ja jotkut ammattinsa puolesta pakollisella tiedonpäivityskierroksella. Roolista riippuen asiat nähdään eri perspektiivistä.

Avaan näkökulmaa nyt yhdeltä kannalta ja kysyn, että onko käsityömessuperinne kuolemassa?

Lue lisää..
Saflorin kylmävärjäys

Saflorin värjääminen ei ole aivan yksinkertaista eikä sovi hoppuhousuille. Jos jo tavallinen värjäys vie aikaa, saflorivärjäys vie moninkertaisesti. Seuraavassa on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen kylmävärjäysohje, jolla saa saflorinkukista irroitettua ensin keltaista, sitten vaaleanpunaista väriä.
Saflorista saat keltaista ja vaaleanpunaista

 

Lue lisää..
Jämästä koristeeksi

Jos huovutuksesta jää pieniä paloja, niitä ei kannata heittää pois. Paloista voi tehdä neulahuovutuksella  itselle tai lahjaksi rintakoruja, tauluja, koristeita kattaukseen tai vaikkapa huopakuvia kortteihin. Työhön menee puolisen tuntia.  Sienet koria koristamaan neulahuopasilpuista

Lue lisää..
Värjäripäivillä

Värjärikilta, luonnonvärjäreiden oma yhdistys, kerää vuosittain jäsenensä valtakunnallisille värjäripäiville värjäilemään,tarinoimaan luonnonväreistä ja viettämään mukavaa yhteistä aikaa. Tänä vuonna värjäripäivät järjestettiin Helsingin Haagassa Marjatta-koululla. Oma roolini oli, kuinkas muuten, luonnonväriainekauppiaana. Työn lomassa ehdin nauttia kuitenkin tunnelmasta ja kirjata muisteloita myös muille asiasta kiinnostuneille.

Luonnonvärit sointuvat toisiinsa

Lue lisää..
Värjärin puujalkavitsi

Selitin miehelleni värjäyksen saloja:
Luonnonvärit reagoivat pH-arvon muutoksiin myös värjäyksen jälkeen eli jos luonnonvärjätyn langan pesee esimerkisi vahvasti emäksisellä pesuaineella niin langan väripigmentit jatkavat reagoimistaan ja saattavat vaihtaa väriä.

Lisäkysymys tuli virne suupielessä:
Meinaat siis, että jos kasvivärjätyn villapaidan antaa hapannaamalle niin se paita vaihtaa väriään?

Krappijuuri on eri värinen happamana ja emäksisenä

Anna-Karoliina Tetri /Tetri Design

Lue lisää..