Värjäripäivillä

Värjärikilta, luonnonvärjäreiden oma yhdistys, kerää vuosittain jäsenensä valtakunnallisille värjäripäiville värjäilemään,tarinoimaan luonnonväreistä ja viettämään mukavaa yhteistä aikaa. Tänä vuonna värjäripäivät järjestettiin Helsingin Haagassa Marjatta-koululla. Oma roolini oli, kuinkas muuten, luonnonväriainekauppiaana. Työn lomassa ehdin nauttia kuitenkin tunnelmasta ja kirjata muisteloita myös muille asiasta kiinnostuneille.

Luonnonvärit sointuvat toisiinsa

Tänä vuonna olimme ensimmäistä kertaa saaneet värjäripäiville myös ulkomaalaista vahvistusta. Luentopäivänä oli omasta työstään kertomassa ruotsalainen taiteilija Jeanette Schäring, joka on lähestynyt luonnonvärejä taiteen ja tieteen näkökulmasta. Vierailusta avautui taas uusia portteja. 

 

Suuren suosion värjäripäivien ohjelmassa keräsi Ritu Kokkolan kankaanpainoetsaus luonnonhapoilla kurssi.

Sitruunaetsaus sinipuukankaalle
Kuviointia etsillä

Etsaustekniikassa idea on, että luonnonhapon avulla poistetaan kankaasta väriä ja näin kankaaseen muodostuu kuvio. Parhaiten asia havainnoituu sitruunan avulla. Sitruuna luonnovärjätyllä kankaalla aiheuttaa sitruunakuvioisen läiskän. Tämä voi tapahtua myös vahingossa!
Tarkkoja kuvioita luodaan painopastan ja painoseulan avulla.

Ulla Lapiolahti veti Suloisia värejä -projektiin liittyvää kokeilevaa roskisvärjäämisen kurssia. Kurssilla idea oli kokeilla vapaamuotoisesti ja hullutellen mistä väriä irtoaa. Valokuvapaperille roskisväreillä muodostui hauskoja kuvioita, jotka sopisivat vaikka kortteina lähetettäviksi.  Roskavärit imeytettynä valokuvapaperiin

Tekniikkaa kannattaa kokeilla myös krappipapanoilla, väriliemestä siivilöidyillä sinipuulastuilla tai kerran käytetyillä saflorinkukilla. 

Värjäripäivien ajaksi Marjatta-koululle oli pystytetty myös näyttely, jonne kiltalaiset saivat tuoda näytille töitään. Poimin pari hauskaa pientä pintaa näyttelystä. Tuija Timosen luonnonvärjätyistä langoista kudottu facebook-työ oli ajankohtainen. Luonnonvärit voivat myös yhdistää, netissä tai tapahtumissa. 

facebook

Laila Kindt oli tehnyt kokeiluja kaupungin keskeltä löytyneillä herkkusienillä. Suuhun näitä maukkaita sieniä ei pakokaasun pölyn keskeltä viitsi poimia, mutta kekseliäisyys luo uusia muotoja. Itiöpölyn laskeuma muodosti hauskoja kuvioita. 

itiöpölykuvio

Ensi vuonna taas uudet kujeet. Siinä välissä on hyvää aikaa tehdä hauskoja kokeiluja tai käydä kursseilla oppimassa lisää. 

Anna-Karoliina Tetri /Tetri Design

 

 

 

 

 

 << Palaa
Sananen

Tervetuloa lukemaan syksyn 2012 verkkolehteä. Viimeisen puoli vuotta olen tehnyt asiantuntijoiden avustuksella pieniä muutoksia. Tetri Designin kotisivujen yleisilme on nyt uusiutunut ja yrityksellä on myös omat facebook-sivut, joiden avulla tiedotamme ajankohtaisista asioista ja vinkeistä. Tekemisen vinkkejä oli työstämässä verkkolehteen nyt syksyllä harjoittelija Meri Koponen, kiitos hänelle.

Sanasessa tapanani on pureutua johonkin asiaan, joka kaipaa ravistelua.Tällä kertaa paneudun käsityömessuihin. Asia koskettaa varmasti useita asiakkaitani. Osa vierailee messuilla asiakkaana, osa myyjänä ja jotkut ammattinsa puolesta pakollisella tiedonpäivityskierroksella. Roolista riippuen asiat nähdään eri perspektiivistä.

Avaan näkökulmaa nyt yhdeltä kannalta ja kysyn, että onko käsityömessuperinne kuolemassa?

Lue lisää..
Saflorin kylmävärjäys

Saflorin värjääminen ei ole aivan yksinkertaista eikä sovi hoppuhousuille. Jos jo tavallinen värjäys vie aikaa, saflorivärjäys vie moninkertaisesti. Seuraavassa on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen kylmävärjäysohje, jolla saa saflorinkukista irroitettua ensin keltaista, sitten vaaleanpunaista väriä.
Saflorista saat keltaista ja vaaleanpunaista

 

Lue lisää..
Jämästä koristeeksi

Jos huovutuksesta jää pieniä paloja, niitä ei kannata heittää pois. Paloista voi tehdä neulahuovutuksella  itselle tai lahjaksi rintakoruja, tauluja, koristeita kattaukseen tai vaikkapa huopakuvia kortteihin. Työhön menee puolisen tuntia.  Sienet koria koristamaan neulahuopasilpuista

Lue lisää..
Rannekkeet neulahuovasta

Neulahuopaisten rannekkeiden ohje kotisivuilla on ollut suosittu. Kotisivujen uudistuksen jälkeen ohjesivu poistettiin ja Tetri Design julkaisee tekemisen vinkkejä enää verkkolehdessä ja facebookissa. Jotta ranteet pysyisivät lämpiminä syksyn viiletessä, julkaisemme ohjeen täällä verkkolehdessä uudelleen.

Kaavat rannekkeisiin saat Tetri Designista ilmaiseksi ostaessasi neulahuopaa. Kaavat tilataan verkkokaupasta.

Neulahuovasta huovutetut rannekkeet

Lue lisää..
Värjärin puujalkavitsi

Selitin miehelleni värjäyksen saloja:
Luonnonvärit reagoivat pH-arvon muutoksiin myös värjäyksen jälkeen eli jos luonnonvärjätyn langan pesee esimerkisi vahvasti emäksisellä pesuaineella niin langan väripigmentit jatkavat reagoimistaan ja saattavat vaihtaa väriä.

Lisäkysymys tuli virne suupielessä:
Meinaat siis, että jos kasvivärjätyn villapaidan antaa hapannaamalle niin se paita vaihtaa väriään?

Krappijuuri on eri värinen happamana ja emäksisenä

Anna-Karoliina Tetri /Tetri Design

Lue lisää..