Sananen

Tervetuloa lukemaan Tetri Designin ensimmäistä verkkolehteä. Kontaktivärjäystä australialaisilla kasveilla

Ajatus verkkolehdestä on muhinut päässäni vuoden jos toisen. Tietoa tekemisestä tunnutaan kaipaavan, pieniä vinkkejä ja muiden tekijöiden kokemuksia. Verkkolehteen julkaisemme aina muutamia käsityötekniikoihin liittyviä ohjeita ja kokemuksia.

Verkkolehden ohella nyt syksyn kunniaksi on ilo julkistaa myös kaksi uutta opetusvideota. Perusteellisemmat ohjeet luonnonvärjäykseen ja huovutukseen löydät tietenkin kirjoittamistani kirjoista

Tähän ensimmäiseen numeroon pyysin avuksi kahta kokenutta kasvivärjäriä Värjärikillasta, Eila Anttilaa ja Krista Vajantoa. Mansikkatablettien työstössä on ollut mukana Huovutus-kirjan kaava-arkkivastaava Irina Anderson.  Ensimmäinen artikkeli, Sananen, on näkökulma käsityöyrittäjän vinkkelistä.

 

Lue lisää..
Huopainen ja värikäs retkikohde

Yleinen kysymys messuilla ja kursseilla on: "Mitä uutta?".  Ajattelin tällä kertaa tarjota kuitenkin jotain tosi vanhaa. Ehkä se saa ideat lentämään. 

Satulahuopa2

 

Lue lisää..
Puiden kuorten värejä

Verkkolehteä suunnitellessani käännyin värjäysasioissa mm.  espoolaisen Krista Vajannon puoleen. Hän on muinaistekstiilejä tutkiva arkeologi, joka tekee väitöskirjaa suomalaisten esihistoriallisten tekstiilien väreistä Helsingin Yliopistossa. Tekstiileihin kohdistuvasta tutkimustyöstä on iloa niin kädentaitojen harrastajille kuin ammattilaisille. Monet vanhat värjäystavat ja myös väriaineet ovat  yhteiskunnan kiireessä unohtuneet. Vanhan tiedon esiintuomisen myötä pääsemme kokeilemaan meille uusia tekniikoita ja saamme upeita värisävyjä lankoihin.

Puunkuorilla värjättyjä lankoja

Kuvassa vasemmalta: Koivunkuori, omenapuunkuori, pajunkuori, omenapuunkuori, fermentoitu paatsamankuori, pihlajankuori ja  omenapuunkuori (vahva liemi)

Krista Vajannon kirjoittamasta artikkelista voit lukea puun kuorten käsittelystä ja niillä värjäämisestä.

Lue lisää..
Huovutetut mansikkatabletit

Punaisesta neulahuovasta ja raidallisesta merinovillatopsista saat märkähuovuttamalla maalaukselliset huopatabletit.  Tetri Designin mansikkatablettien ohje julkaistiin kesän 2011 Ihana-lehdessä. Tässä verkkolehdessä on julkaistu mansikkainen ohje tekijöiden iloksi vielä kokonaisuudessaan.

Huovutetut mansikkatabletit

Verkkokaupassa on värillistä neulahuopaa myös muihin hedelmätabletteihin. Oranssi sävy sopii hyvin appelsiinialusiin, lila on luumuisen oloinen ja keltaisesta tulee mieleen kotimaiset omenat. Samalla tekniikalla ja mittasuhteilla toteutat omat hedelmäsi,  piirrä vain kuvio ja värit uusiksi. Raitamerinot ja moniväripussit sopivat sävytykseen. 

Lue lisää..
Paatsamavärjäys

Luonnonvärjäri Eila Anttila on tehnyt värjäyskokeiluita paatsaman kanssa jo useiden vuosien ajan. Hän on kokeillut itse keräämiään paatsamanmarjoja tuoreena ja pakastettuna, värjännyt paatsaman kuorilla ja lehdillä. Joka kerta paatsama on tuottanut uusia yllätyksiä ja värejä. Eilan kirjoittamasta artikkelista voit lukea hänen kokemuksistaan ja saada vinkkejä omiin värjäyksiisi.

Eilan Värjääjän päiväkirjaa voit lukea netistä. 

Lue lisää..